Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Japanska matmirakel

Har du tröttnat på det vi svenskar kallar japansk mat? Misströsta inte! Det japanska köket erbjuder så mycket mer än bara sushi.
Det finns en lång mattradition av eleganta och sofistikerade rätter i Japan som inte ska underskattas eller missas. Med spännande råvaror som shitakesvamp, noriblad, wakame och konbu, samt alla speciella tillagningssätt, är den japanska maten långt ifrån helt uttömd!

Japanska råvaror i Sverige

1071342-japanese-pasta-soba (1)

Att laga japaninspirerad mat kanske låter svårt och främmande. Men allt som krävs är lite övning, bra råvaror och autentiska recept. De flesta ingredienser går att hitta i Sverige, antingen i vanliga matbutiker eller i en japansk butik. När vi upptäcker att all världens mat finns mitt i vår egen omgivning så krymper världen, inte sant? Till exempel hittade man ju riktig hon-shimeji, eller talltuvskivling som vi kallar det på svenska, i våra norrländska skogar härom året. Så vi har alltså inte längre någon ursäkt att inte utforska den japanska matkulturen här i Sverige.

Dessutom har ju de japanska ostronen tagit sig till den svenska västkusten. Sådana företeelser är inte speciellt positiva för den naturliga faunan i våra svenska vatten, men de japanska ostronen har kommit i så stora mängder att de numera är väldigt vanliga ”fines de claire”.

Laga din egen japanska mat

Vilka recept är bra att börja med då, som nybörjare? Det bästa du kan göra är att utgå från något som redan känns lite bekant. Kanske ska du börja med japansk wok med kyckling? Att woka är inte svårt, men det som är viktigt är att ha rätt köksutrustning, vilket gäller all japansk mat. Därför kan det vara bra att införskaffa en bra wokpanna. Det finns olika sorters wokpannor man kan köpa – de bättre är oftast lite dyrare, men det kan vara värt att investera i en ordentlig panna när du väl ska köpa. Att woka i en vanlig stekpanna blir helt enkelt inte lika bra eftersom du inte kan få upp värmen på samma sätt, och då tappar du hela finessen med att woka.

1010880-bamboo-steamer-with-dumplings

Något annat du kan testa är att göra dumplings, Japans svar på snabbmat. Det är enkel mat som går att frysa in om man vill ha några på lager och är väldigt smidigt att bara värma till lunch! Du kan göra vegetariska dumplings eller dumplings med kyckling eller biff. Testa några olika sorter så att du hittar din personliga favorit. Men återigen behövs rätt köksverktyg för att maten ska bli riktigt bra och autentisk. Skaffa en riktig bambukorg som är gjord för att ånga dumplings och se till att du har en storlek som passar den mängd du ska tillaga.

Japaner lever längre

Japan har en väldigt hög medellivsslängd på ca 83 år. På den japanska ön Okinawa finns den allra högsta medelålder, enligt den här artikeln. Det sägs att maten är en av de komponenter som bidragit till deras långa livslängd, och visst förstärker det bara myten om den japanska mirakelmaten? Att inte äta för mycket kan vara en bidragande faktor, men även alger verkar vara väldigt bra för hälsan.