Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Lev längre med japansk mat

Att Japans kultur har mycket att erbjuda skulle nog de flesta hålla med om. Att japan också har underbart god och spännande mat, ja det skulle ni nog också instämma till. Faktum är ju att Japansk mat har blivit väldigt populär de senaste åren,  och ett tag var det så inne och trendigt att mängder av Sushibarer etablerade sig i vårt avlånga land.  Så tack vare denna, i början löjliga trend, så får vi i Sverige chansen att ta del av ytterliggare en spännande matkultur.

Det som skiljer den japanska maten ifrån andra länders mat är att den är väldigt nyttig. Det kanske inte är GI mat direkt, men faktum är att japanerna lever allra längst i hela världen och det borde ju ändå tala för sig själv. Huruvida det beror på maten eller bara goda gener har jag personligen inget svar på, men mig veterligen så är det maten som gör att japanernas kroppar orkar leva längre. Och då ska vi alla vara medvetna om att många japaner lever ett både fattigt och tufft liv, men trots detta så lever dom längre än vi i västvärlden.

Men självklart så ska alla ni GI anhängare där ute inte hänga läpp för det.  Troligtvis så handlar det om mängden mat som vi människor sätter i oss,  och studier har visat att japanerna inte äter så mycket eller stora lass vid varje måltid. Den vanan har vi dock lyckats dra på oss i västvärlden, och att äta mycket och gott har blivit något vi gärna gör varje dag. Inte så konstigt egentligen att vi i västvärlden lider av både de ena och andra välfärdssjukdomen.

Just därför så tänker jag studera den japanska maten mer och lära mig laga mer än bara sushi. Förhoppningsvis så kommer även mitt liv att då förlängas.