Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Den japanska blåfisken

Om inte vi kan ta oss till Japan får Japan komma till oss. Japanska recept finns det gott om på alla stora matsiter. Bara skriva in vilken maträtt du vill tillaga så är det bara att välja och vraka mellan mängder av recept på sushirullar, dumplings och annat. När det kommer till blåfisken rekommenderar vi att faktiskt ta dig till Japan och låta en professionell kock tillaga den.

Blåfisken fuga

Fuga, det är namnet på den fisk som är en stor delikatess i Japan och där dess äggstockar är 200 gånger dödligare än cyanid som efter 2000-talet tagit över 23 människoliv då fisken blivit uppskuren på fel sätt. För det är en konst att skära den rätt. Många jämför det som att äta fuga som att spela rysk roulette. Fallen då människor dött kommer från hobbyfiskare som själva skurit upp fisken, och som gjort fel. Det ta två år att genomgå en kurs för att lära sig tillaga denna fascinerande fisk, och efter dessa år är det ändå en tredjedel som misslyckas. Myndigheterna vill dock ändra på denna tvååriga utbildning och dra ner den till en snabbkurs på en dag. Detta för att denna dyra fisk som säljs för över 800 kronor ska kunna säljas på fler restauranger.

Sägnen

Sägnen säger att om en person dör av fisken, måste kocken som tillagade den begå självmord med fiskkniven. Något som kanske inte en kock skulle göra. Men då de blir fråntagna sin licens och riskerar fängelse är det ändå lite som om en del av dem dött.