Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Japansk befolkning krymper snabbt

Japan står nu inför ett stort problem. Befolkningen krymper snabbt och blir allt äldre. På grund av att kvinnorna måste ge upp sina karriärer när de skaffar barn, är barnafödandet lågt i landet. Nu vill de lära av Sverige hur man får ett mer jämställt arbetsklimat.

723788-parent-and-child

Mycket är väldigt bra i Japan. De är en utav världens största ekonomier, de ligger i framkant vad gäller nya tekniska uppfinningar och de är ett utav de folk som lever längst i världen. Men när det kommer till jämställdhet har de mycket att lära och detta vill de lära sig av Sverige. Därför beger sig många företag till Sverige för att lära sig hur svenskarna arbetar med jämställdhet och vad företag har att vinna på att ha fler kvinnliga chefer.

Låg jämställdhet i landet

Varför japanerna är så angelägna om att lära sig mer om jämställdhet på företagen är för att kvinnorna försvinner helt från arbetsmarknaden när de skaffar barn och detta vill inte kvinnorna ska hända, vilket leder till att det föds för få barn i Japan. I början av sina karriärer dominerar kvinnorna i näringslivet men sedan när de skaffar barn försvinner de nästan helt från arbetsmarknaden. Det är näst intill omöjligt och anses konstigt att pappan istället stannar hemma med barnen deras första år. Trots att Japans premiärminister tagit till en väldigt expansiv politik sjunker födslotalet och tillväxten är låg. Nu krävs det istället att företagen ger förslag på hur kvinnorna kan stanna kvar i arbetslivet.

Befolkningen krymper snabbt

Det är många länder som har ett problem med en växande befolkning och att det föds för få barn. Men i Japan ser det värre ut än i många andra länder. Befolkningen krymper nämligen i snabb takt och den blir allt äldre. Trots låga räntor och expansiv finanspolitik har Japan problem med svag tillväxt och deflation. Det stora problemet är att männen dominerar på arbetsmarknaden. Läs mer.