Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Knivar från Japan

Japansk ingenjörskonst har historiskt sett legat i framkant inom mängder av områden. Ett område som Japan varit ledande inom är stålindustrin. Just den avancerade bearbetningen av stålet har gjort att inte minst japanska knivar anses av många att vara världsledande.

Bland de mer välkända knivmärkena från Japan märks bland annat Global och Hattori. Knivar av dessa märken och många fler från Japan kostar i regel ganska mycket pengar. Detta beror förstås till viss del på branding men i huvudsak beror det på den exceptionellt goda kvalitén på knivarnas stål.

Hårdhetsgraden i det högkvalitativa japanska stålet gör att det i regel håller skärpan mycket längre än en billigare kockkniv. Hårdhetsgraden gör också att knivarna kan bli extremt vassa och är därför väldigt populära bland inte minst kockar.

Märken som framför allt Global har även satsat mycket på designen av sina knivar och marknadsför dem väldigt hårt. Detta har gjort att det blivit väldigt populära inte bara hos professionella kockar utan även de som vill ha lite schysstare köksredskap i hemmet.

Vissa hävdar att det höga priset för just Global ligger främst i designen och den aggressiva marknadsföringen som ett kvalitetsmärke. I grunden är det dock stålet som har gjort att japanska knivar har blivit så populära över hela världen. Du får helt enkelt vad du betalar för.

En kniv från exempelvis Global kan i många fall kosta en bra bit över tusenlappen och andra märken kan vara betydligt dyrare än så. Det är med andra ord inte en kniv man köper om man inte själv uppskattar att spendera en del tid i köket.