Tipsa oss webmaster@alltomjapan.se

Upptäck sprit i Japan

Snaps har i Sverige blivit lite av en nationaldryck som är förknippat med en hel del traditioner. Man förknippar den med julen, och varje år så skålar man tillsammans vid julbordet.  Den förknippas med påsken, där man mer än gärna skålar tillsammans samtidigt som man äter ägg i mängder. Men, framförallt så vill svenskarna dricka snaps på midsommarafton. Denna traditionsenliga dag är helig för oss svenskar, och en midsommar utan sprit och snaps är ingen riktigt midsommar. En stående favorit för många är Hallands fläder, vars smak påminner oss alla om årets somrigaste dag. Men förutom den, så finns det mängder av snapsar att prova på vid sillbordet.

Som bekant brukar man säga att snaps är en av de mest svenska sakerna som finns, och det finns inte heller att få tag på i något annat land. Så om man som svenska tänker resa utomlands, ja då får man ta vad som där erbjuds. Under min senaste resa till Japan, så fick jag även där uppleva traditioner. Inte en svensk dock, utan en japansk tradition. Det jag talar om är givetvis drycken Sake, som är den japanska varianten av svenskarnas snaps. Men till skillnad från den svenska snapsen, så görs Sake av polerat ris.

Om man, till skillnad från mig själv, inte har vägarna förbi Japan så kan man faktiskt köpa Sake på systembolaget. Sortimentet är tyvärr inte särskilt stort, men om man vill få ett smakprov så duger det hur bra som helst.